Is jouw team van Olympische klasse?

Als je naar de Olympische Spelen kijkt, zal het je vast opvallen hoeveel tijd en energie elke atleet in zijn discipline moet steken om dat niveau van succes te bereiken dat nodig is om op Olympisch niveau te presteren. Of het nu om een individuele sport gaat of om een inspanning in teamverband, de vaardigheden, kennis en ervaring voelen intimiderend aan. 

In een werkomgeving kunnen er projecten van Olympische omvang zijn waarvoor een team op hoog niveau moet samenwerken om ze te volbrengen. Of het nu een gevestigd team is of nieuwgevormde eenheden, deze teams moeten niet alleen hun rol binnen het team leren kennen, maar ze moeten ook de gewenste resultaten leren begrijpen. Daarna moeten ze succesvol met de andere leden samenwerken om hun 'podium' te bereiken. 

Voordat je kunt proberen een team iets nieuws te leren, zijn er bij elk teamlid drie kritieke elementen aan de orde. 

  • Een bereidheid en openheid om te leren 
  • Basisvaardigheden voor de uitvoering van het project 
  • Basiskennis van de taken die nodig zijn om de doelen te bereiken 

In een teamsetting zal niet elk lid op alle drie de gebieden even deskundig zijn. Je moet ervoor zorgen dat het team vooruitkomt terwijl je de ontbrekende vaardigheden of kennis helpt aanvullen. 

Bereidheid om te leren

Maar er is één aspect dat van nature in de hoofden en harten van alle teamleden aanwezig moet zijn: De bereidheid en openheid om te leren. Elk teamlid moet laten zien dat hij bereid is een nieuwe uitdaging aan te gaan, zelfs in het geval van twijfel. Een bereidheid om te falen en een zekere mate van risico nemen zal nodig zijn, wil het team slagen. Bedenk dat, voor het grootste deel, vaardigheden aangeleerd kunnen worden. Kennis kan in de loop van de tijd gedeeld of geleerd worden. Maar de bereidheid en openheid hebben om nieuwe informatie, coaching en kwalitatieve feedback voor verbetering te ontvangen ligt volledig in het hart van elk teamlid. Het individuele vuur of de vonk kan niet kunstmatig gemaakt worden. 

Verschillende leerstijlen

Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van waar elk teamlid staat met betrekking tot deze drie kritieke gebieden, kun je overgaan tot de volgende stap, namelijk het onderwijzen of coachen van het team. Om te beginnen met het overbrengen van kennis, moet je de drie soorten leerstijlen begrijpen. 

Leden van je team kunnen kinesthetische, auditieve, of visuele leerlingen zijn. De overheersende leerstijl zal bepalend zijn voor de manier waarop je informatie moet overbrengen en nieuwe vaardigheden moet bijbrengen. Zijn je teamleden doeners? Moeten ze hands-on bezig zijn om te leren? Zijn je teamleden auditief ingesteld, waarbij ze informatie in verschillende vorm moeten horen om te leren? Of zijn je teamleden, visuele leerders? Hebben ze visuele hulpmiddelen en hints nodig om het leren aan te wakkeren? 

Het geven van training, coaching en onderwijs moet zo gevarieerd mogelijk zijn en afgestemd op de individuele leerstijlen. Bedenk dat niet alle teamleden in hetzelfde tempo leren en dat sommigen onderweg extra steun nodig kunnen hebben. 

Uiteindelijk zal teamsucces voortkomen uit gedeelde doelen en tijdlijnen. Als elk teamlid werkt met het doel voor ogen, hebben ze meer kans op succes. Je moet het team grenzen en consequenties voor elkaar laten stellen en er moet een duidelijk verantwoordingsplan zijn. 

Persoonlijkheid

Persoonlijkheidsstijlen zullen ook een factor zijn om mee te kampen als je je team op verhevener doelen voorbereidt. Of je nu Meyers Briggs®, DISC® of andere persoonlijkheidsinstrumenten gebruikt om je te helpen beter te begrijpen hoe je het beste met elk teamlid kunt communiceren, het is van vitaal belang dat ze allemaal elkaars stijlen begrijpen voor een maximale output. 

Wat de dynamiek van het teamleren verder compliceert zijn externe factoren en interne politiek. Als je de externe krachten die je team doen ontsporen niet in de gaten houdt, zou je niet klaar zijn om je strategie bij te stellen. Interne politiek werkt je ook tegen als teamleden wedijveren om promotie, erkenning, of aandacht. Wees je bewust van de interne krachten die de motivatie sturen. 

Zodra het team meesterschap demonstreert of een bepaald resultaat bereikt, is het tijd om ze te belonen. Bedenk dat elk lid van het team op verschillende manieren gemotiveerd is. Groepsbeloningen passen zelden. Bedenk altijd dat de teamleden individuen zijn. Je moet rekening houden met de gevolgen van groepsbeloningen voor hun hele team. 

Het is duidelijk dat trainen voor een plaats in het Olympisch Team niet voor iedereen is weggelegd en dat is de reden waarom slechts een klein aantal atleten die droom waar maakt. Je teams kunnen grootsheid bereiken, maar het is de taak van een manager om hun team te begeleiden, te ontwikkelen, uit te dagen en te motiveren om zelfs hun eigen verwachtingen te overtreffen en zo echt naar het goud te kunnen grijpen. 

Meer weten over gedragsstijlen? Lees hier meer  

Let's go!

Maak een afspraak