⬅   Terug naar de website

Waar worstelen ondernemers het meest mee?

28/01/2022

De tijd voor antwoorden is aangebroken, en het zijn er drie. 

Waar worstelen ondernemers het meest mee? 

Tijd, team, en geld. 

Tijd

We hebben allemaal wel eens momenten waarop we van plan zijn op een maandag op ons aller productiefst te zijn – en dan is het ineens al donderdagmiddag. Welnu, dat kan een alarmsignaal zijn dat er te veel afleidingen jouw werkleven binnensluipen, die je ervan weerhouden écht vooruitgang te boeken. 

Er is een eindige hoeveelheid tijd waarmee we moeten werken, maar toch behalen sommigen fantastische resultaten en zijn anderen verbaasd over hoe snel de tijd voorbij vliegt. 

Heb je ooit dit citaat gezien? 

‘Je hebt dezelfde 24 uur als Beyoncé’. 

Wat een geweldige vertrouwensbooster! Ja, op onze planeet duurt een dag 1440 minuten voor iedereen, mens en dier, jonge ondernemers en gevestigde bedrijfseigenaren, maar we beschikken niet allemaal over dezelfde middelen. Als je daar wat meer over wilt weten, lees hierover meer in de blog ‘Stop met de tijd te beschuldigen’

Denk na over de middelen waar je toegang toe hebt om je bedrijf te laten groeien.  Tijd is immers je meest schaarse middel en waaraan je jouw tijd besteed maakt hét cruciale verschil.  

Het zal vaak nodig zijn om te investeren, waarbij we niet zeggen dat je moet beginnen met het inhuren van een inwonende kok en een Mary Poppins om je op je bedrijf te kunnen concentreren. Als je daarvoor de middelen hebt, fantastisch, maar laten we eens kijken naar de taken die zoveel tijd kunnen opslokken als je er gewoon niet zo mee bezig bent.

Bijvoorbeeld: het opzetten van marketingcampagnes, SEO-optimalisatie, of zelfs het invullen van een driemaandelijkse btw-aangifte. Vraag je vervolgens af of dit nu werkelijk de best renderende besteding van jouw tijd is.

Bekijk je netwerk en zoek iemand die er goed in is. Vind een manier om het hen te laten doen. Dat is mogelijk, zelfs voor een kleine onderneming. 

Dit ondersteunende netwerk omvat mensen en systemen, en het is iets dat tijd aan je dag kan toevoegen. 

  • Begin met een strategieplan om taken te inventariseren die niet uitgevoerd kunnen worden zonder jouw bemoeienis. 
  • Denk dan na over het herverdelen van taken waar je niet zo bedreven in bent, of die je niet graag doet. 

Door tijd te besparen, maak je tijd vrij voor wat belangrijk is in je zakelijke- en privéleven. Dit kan dus betekenen dat je een team om je heen moet formeren. 

Team

Wees geen oppotter van verantwoordelijkheden! Dat is één van de uitdagingen waarmee ondernemers te maken krijgen. 

Delegeren staat niet synoniem voor dingen uit handen geven. Het gaat erom dat je dingen gedaan krijgt. 

Als je erop staat alles zelf te doen, belemmer je niet alleen het potentieel van anderen, je liegt ook tegen jezelf. 

Een deel van het runnen van een bedrijf bestaat uit het vinden van deskundigen die de vaardigheden bezitten die jij zelf mist. Zij richten zich op datgene waar ze het beste in zijn, zodat jij dat ook kunt. 

Dit proces is voor sommigen lastig, vooral voor (startup) oprichters. Het betekent een verschuiving in cultuur, structuur en hiërarchie als mensen die het merk of het idee niet bedacht hebben bij het bedrijf komen.  

Ze hebben hun eigen manier om dingen goed te doen, en er zal een gewenningsperiode zijn. Ze moeten in de zaak, de waarden en de doelen geloven, en het is jouw taak om een visie en structuur te creëren die robuust genoeg is om groot talent aan te trekken. Zo kunnen jij, en je bedrijf groeien.

Geld

Groei kost geld. Het is een investering. 

Het beheren van middelen en talent is een voortdurende wals met je balans. 

Problemen beginnen als je je vervolgstappen vergeet en de prestaties in een touwtrekkerij veranderen. De geldstroom wordt graag goed beheerd en bewaakt.

Onze ervaring is dat van de drie aspecten waarmee ondernemers het meest worstelen, dit aspect het meest meedogenloos is.  Zijn kracht om bedrijven tot stilstand te brengen wordt niet minder naarmate je langer op de markt bent. Als je in het rood staat, betekent dat dat je geen tijd meer hebt.  

Een team laten groeien zonder geld is ergens tussen uiterst moeilijk en onwaarschijnlijk. Houd het dus in de gaten. Vecht ervoor. Bescherm het. Maar vooral: wees je ervan bewust, te allen tijde.

Dit is het moment waarop de noodzakelijkheid van het hebben van een bedrijfsstrategie en een bedrijfsplan genoemd moet worden. Deze hulpmiddelen zijn een steunpilaar om het werken met tijd, team en geld wat gemakkelijker te maken. Ze ondersteunen het maken van prognoses en houden je gericht op wat belangrijk is.   

Als ondernemer wil je immers je tijd, team en geld voor je laten werken. 

Wil je meer grip op je tijd krijgen en beter leren delegeren? Wij kunnen je helpen jouw tijd en productiviteit in kaart te brengen en je helpen een betere structuur te vinden, zodat je jouw tijd als ondernemer vooral besteedt aan werken AAN je bedrijf, in plaats van te veel er IN.

Meer weten over werken AAN je bedrijf?

Maak dan hieronder een afspraak voor een kosteloos coachingsgesprek!

Bel mij terug voor een gratis coaching gesprek!

Maak een afspraak