Werk met ‘A’ klanten in plaats van ‘C’- en ‘D’ klanten

Het is cruciaal voor een ondernemer dat hij onderscheid kan maken tussen zijn beste en slechtste klanten en zich vervolgens focust op ‘A’ klasse klanten aangezien zij de meerderheid van de omzet binnen brengen.

Werk alleen met ‘A’ klasse klanten:

Het wordt vaak gezegd dat 80% van de omzet van een bedrijf afkomstig is van 20% van zijn klanten. Een ‘A’ klasse klant zal normaal gesproken meer geld uitgeven en is makkelijker in de omgang dan andere klanten.

Door de mensen die met jou zaken willen doen exceptioneel te behandelen, zul je ze stimuleren om bij jou terug te blijven komen.

Hier volgen een aantal handige tips voor het werken met ‘A’ klasse klanten:

  • Weet wie jouw beste klanten zijn
  • Behandel hen op de best mogelijke manier
  • Zie hen als een levenslange waarde
  • Bied cadeaus en beloningen aan voor constante klandizie, en stimuleer hen om vrienden mee te nemen

Laat ‘C’ & ‘D’ klasse klanten gaan:

Verstuur een brief naar alle klanten waarmee je eigenlijk geen zaken wilt doen. Deze klanten zouden normaal gesproken het meeste van jouw tijd in beslag nemen, door te discussiëren over je prijs en te laat betalen. Zij hebben meestal ook geen stimulatie nodig om hun ‘C’- en ‘D’-klasse vrienden met hen mee te brengen.

In de brief vertel je op een nette manier wat de minimale verwachtingen zijn van jouw cliënten. Op deze manier kunnen zij zich aanpassen of simpelweg ergens anders heen gaan.

Hier volgen een aantal handige tips over hoe je ‘C’ & ‘D’ klasse klanten op een juiste manier kunt laten gaan:

  • Zeg niet’ Ga weg’, maar maak duidelijk wat je accepteert en wat niet. Zij zullen dit bericht moeten begrijpen.
  • Onthoud dat niet iedere klant per se een goede klant hoeft te zijn. Sommigen kosten je zelfs geld, en erger nog, zij zorgen ervoor dat je minder tijd hebt voor ‘A’ klasse klanten.

Hulp nodig bij het analyseren van je klantenbestand en bepalen wie je A,B, C en D klanten zijn. Maak een afspraak voor een kosteloos adviesgesprek met een van onze coaches.

© 2019 All Rights Reserved