⬅   Terug naar de website

Waarom je moet leren plannen (en je ook je leren moet plannen)?

03/02/2022

We hebben allemaal weleens van het gezegde gehoord “Als je faalt om te plannen, plan je om te falen”. Maar hoeveel mensen nemen dit nu echt serieus? Begrijpen we wel écht wat planning is, waarom we dit zouden moeten doen en wat de waarde ervan werkelijk is? 

What's in it for me?

De ervaring leert dat we er eigenlijk niets tot weinig aan doen totdat we begrijpen wat het daadwerkelijk voor ‘Mij in Mijn Specifieke Situatie Oplevert’. (What’s In It For Me). De toegevoegde waarde dient voor onszelf glashelder en groot genoeg te zijn voordat we in actie komen om iets te doen! Dus laten we eerst een stap terugzetten en onderzoeken wanneer we planning heel goed snappen.

De twee beste voorbeelden zijn:

1. Een bruiloft

2. Het bouwen van een huis.

De meeste bruiloftspartijen zijn meestal best goed tot uitstekend georganiseerd. En als de organisatie een keer minder goed is, is dat eerder een uitzondering. Aan een bruiloft gaan meestal maanden van planning vooraf. Elk detail is weloverwogen en het plan wordt voortdurend herzien en aangepast in de maanden tot de grote dag. Tijd nog moeite worden gespaard om de perfecte bruiloft te plannen!

Voor het tweede voorbeeld – stel je dit eens voor:

Verkoopmedewerker Bouwmarkt: ‘Goedendag, hoe kan ik u helpen?”
Jij: “Goedendag, ik ben van plan een huis te bouwen en ik wil graag wat bakstenen bestellen.”
Verkoper: “Prima, hoeveel zou u willen hebben?”
Jij: “Ehh, ik weet het niet precies. Hoeveel heb je nodig voor een normaal huis?”
Verkoper: “Dat hangt van het huis af. Heeft u al over de kleur nagedacht?”
Jij: “Nog niet maar misschien kan je mij een aantal in elke kleur geven die je hebt.”

Deze conversatie lijkt onzinnig omdat niemand op deze manier start met het bouwen van een huis. Er gaan nauwkeurige planning en her-planning aan vooraf voordat we zover zijn dat er uiteindelijk stenen besteld kunnen worden. Eerst in onze verbeelding, dan met een architect, soms nog met een interieurontwerper, dan met de aannemer en ga zo maar door.

Planning

Laten we eens kijken waar planning in past:

  • Droom
  • Doel
  • Plan
  • Actie

Nadat je wat tijd hebt besteed aan het helder krijgen van je dromen, is de volgende stap het stellen van SMART doelen, waarbij SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

SMART doelen dienen vervolgens vertaald te worden in plannen zodat de acties die we ondernemen stap-voor-stap leiden tot het uiteindelijk realiseren van onze doelen. Dit proces is niet anders voor zakelijke doelen en persoonlijke dromen.

Het gebrek aan verbinding tussen deze 4 gebieden leidt normaal gesproken tot uitstelgedrag, verveling, het gevoel dat het allemaal teveel is, burn-out en ander belemmerd gedrag. Zodra je helderheid hebt over elke stap is het makkelijker om te focussen en zullen de doelen en dromen vaker wel dan niet, en sneller dan verwacht gerealiseerd worden.


Met dit inzicht zien we dat mensen dan vaak meteen willen beginnen met een lange termijnplan. Maar als je nog niet goed bent in het plannen van je dag, is het niet zinvol om meteen te proberen de komende drie jaren te plannen.

Helderheid

Dus om te beginnen, probeer helder te krijgen wat je de komende 3 jaar zou willen bereiken. Met dit in gedachten, wat zou je de komende 12 maanden willen bereiken? Als je eenmaal je doelen voor de komende 12 maanden helder hebt, deel deze dan op in kleinere stappen en werk dan van achteren naar voren uit wat er alleen in de komende 90 dagen gedaan moet worden.

Begin je planning op dit niveau en word eerst goed in het maken van een 90-dagen plan, zoals in onze GrowthCLUB. Dit plan kan weer opgedeeld worden in maandelijkse focusgebieden, weekdoelen, -plannen en -acties die verbonden zijn aan de 90-dagen doelen.

Onderneem dagelijks actie en word goed in het herzien van het dagelijks plan en het voorbereiden van de volgende dag. Ga dan vervolgens werken aan de wekelijkse herziening en planning voor de volgende week en zo verder. Het zal niet lang duren totdat je jouw ‘planningsspieren’ hebt getraind en goed zal worden in jouw jaarplanning en vervolgens ook je 3-jaarsplanning.

Planning is een hulpmiddel voor het realiseren van de dromen, en des te meer je eraan werkt en er plezier in hebt, des te meer zal je er de vruchten van plukken in je bedrijf en je leven. Ga ervoor!

Hulp nodig bij jouw planning?

Maak dan hieronder een afspraak voor een kosteloos coachingsgesprek!

Bel mij terug voor een gratis coaching gesprek!

Maak een afspraak