Veerkracht opbouwen is de sleutel tot groei

Na een zwaar jaar naderen we 2021 en het is helaas de realiteit dat onze economie met veel tegenwind kampt. Bedrijfseigenaren hebben veel nieuwe uitdagingen achter de rug én voor zich liggen. Onder druk moesten ze veel nieuwe manieren leren om dingen te doen, terwijl ze zich tegelijk moesten concentreren op hun bedrijf draaiende te houden of te laten groeien.

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei ooit: “Dat wat je niet doodt, maakt je sterker.”

De beroemde reggaezanger Bob Marley zei ooit: “Je weet nooit hoe sterk je bent, totdat sterk zijn de enige optie is die je hebt.

De bovenstaande citaten richten zich beide op een cruciaal element dat alle ondernemers nodig hebben om succesvolle bedrijven op te bouwen in moeilijke economische omstandigheden, en dat is het vermogen om veerkracht op te bouwen.

Maar hoe bouwen we veerkracht op in het licht van de vele uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd? 


Dit zijn onze 17 punten van veerkracht die een goede richtlijn geven om je op te concentreren: 

 • Ontwikkel absolute DUIDELIJKHEID over jouw doel, visie en missie voor jouw bedrijf. Communiceer dit naar alle stakeholders. Tijden kunnen veranderen, maar jouw visie en doel zullen je gefocust houden. 
 • Bouw VERTROUWEN op in jouw vermogen om het beste te leveren aan je team en klanten. 
 • Bouw sterke VERBINDINGEN met mensen die je naar het volgende niveau van denken en presteren kunnen leiden. 
 • Omarm VERANDERING als onderdeel van het dagelijks leven. Als je niet elk onderdeel van jouw bedrijf evalueert en het naar een hoger niveau tilt, blijf je achter. 
 • CONCENTREER je op die aspecten van je leven en bedrijf die je kunt beheersen en negeer de rest. 
 • COMMUNICEER vaak en diep (eerlijk) naar je familie, je team, jouw klanten en leveranciers. 
 • Wees uiterst ZORGZAAM voor jezelf, waarmee je je geest voedt (positieve affirmaties), je spirituele groei, je fitheid en algehele gezondheid. Zorg eerst voor jezelf zodat jij ook anderen kunt helpen om hetzelfde te doen. Creëer rusttijd – tijd om na te denken over jouw zegeningen en een dankbaarheidsdagboek te beginnen. 
 • Concentreer je op het voortdurend opbouwen van jouw COMPETENTIES – het leren van nieuwe vaardigheden om op een ander niveau te spelen is niet onderhandelbaar. 
 • NEEM CONTROLE over die aspecten van jouw bedrijf en jouw leven die je op korte termijn zullen helpen. Heb een vlijmscherpe focus op de groei op korte termijn. Laat die aspecten los die je niet dienen; mentaal, fysiek, financieel en vooral spiritueel. 
 • Beheer jouw KASSTROOM nauwlettend – het is de levensader van jouw bedrijf en van jouw gezin. 
 • Bouw CAPACITEIT binnen jouw team – je kunt het niet alleen.  
 • Zoek naar nieuwe manieren om jouw GEMEENSCHAP op te bouwen en te dienen. Dit gaat niet alleen over jouw bedrijf, maar ook over andere gemeenschappen waar je deel van uit maakt zoals jouw kerk of jouw sportvereniging. In deze tijden worden sterke en duurzame relaties opgebouwd en draait het allemaal om relaties. 
 • Vind manieren om SAMEN TE WERKEN met je collega’s, jouw klanten en leveranciers, evenals potentiële concurrenten, om nieuwe manieren te vinden om zaken te doen of om de markt te bedienen die je wilt bedienen. 
 • Bouw en onderhoud je KARAKTER. In tijden van onzekerheid zoeken mensen authenticiteit meer dan wat dan ook bij het kiezen met wie ze zich verbinden. 
 • Behoud te allen tijde KALMTE. We leven allemaal onder hoge niveaus van stress. Wees je bewust van jouw emoties – beheers jouw emoties. Ga, indien nodig, eens staan in de schoenen van de ander voordat je reageert. Blijf rustig. Denk goed na voordat je reageert op iets dat op je pad komt. Er gaat niets boven persoonlijke communicatie – vertrouw niet op e-mail en andere vormen van communicatie bij het omgaan met potentiële conflictsituaties. 
 • MAAK je hoofd LEEG. Geef geen aandacht aan afleidingen en dingen die je tijd verspillen en die je niet van dienst zijn. Beperk de tijd op sociale media. 
 • KIES succes voor jezelf, jouw team en gezin. Er zijn veel kansen om te slagen in elke economie over de hele wereld. Je moet je best doen, je moet verandering omarmen en je marketinginspanningen verdubbelen om jezelf de kans van slagen te geven. GERICHTE ACTIVITEIT = SUCCES. 


Tot slot moeten we, ondanks de uitdagingen in de economie, onze aandacht richten op de groeisectoren van de economie.  

Als bedrijfseigenaren moeten we ons spel verbeteren door: 

 • onze marketinginspanningen te verhogen 
 • ons te concentreren op ons kerndoel 
 • regelmatig met al onze belanghebbenden te communiceren 
 • veerkracht op te bouwen, én 
 • ons te allen tijde aan te passen aan wat de markt ons te bieden heeft. 


Het credo hierbij is “VOLG HET GELD”. Onze wereldwijde visie blijft onverminderd van toepassing: 

“OVERVLOED IN DE WERELD DOOR HET (HER)-OPLEIDEN IN ONDERNEMERSCHAP” 

Bij ActionCOACH werken we met gecertificeerde, professionele ActionCOACH-bedrijfscoaches die jouw bedrijf helpen om te vormen tot een krachtige verkoopmotor.  ActionCOACH heeft hiervoor systemen, processen en technieken die zich al meer dan 27 jaar hebben bewezen en getest. Als de grootste en meest succesvolle business coaching organisatie ter wereld, kan ActionCOACH elk bedrijf helpen zijn volledige potentieel te bereiken en de concurrentie voor te blijven.  

Neem contact met ons op via https://nederland.actioncoach.com/gratis-sessie/ voor een eerste gratis coachingsessie! 

© 2019 All Rights Reserved