Strategische allianties om te groeien Actioncoach Nederland

Bouwen aan strategische allianties om jouw bedrijf te laten groeien

Een strategische alliantie is een losse samenwerking tussen jouw bedrijf en een ander bedrijf om elkaar te helpen extra winst te maken.

Hier zijn vier strategieën voor het bouwen van effectieve strategische allianties:

Bepaal jouw doelgroep – Dit is van fundamenteel belang als het gaat om elke vorm van marketing. Als je jouw doelgroep niet definieert, resulteert dit elke keer in mislukte marketinginspanningen. Wie zijn de mensen die het meest waarschijnlijk jouw product of dienst kopen? Denk aan jouw gemiddelde klant, als je je op consumenten richt – in termen van leeftijd, geslacht, inkomen, waar ze wonen en wat hun interesses zijn. Zit je in de business-to-business markt en zijn jouw klanten andere bedrijven of organisatie, denk dan aan branches, bedrijfsgrootte en soms ook geografische ligging. Zodra je begrijpt wie jouw klanten zijn, heb je een veel beter idee van wat ze nodig hebben en hoe je jouw oplossing aan hen kunt verkopen.

Bepaal of een strategische alliantie zinvol is voor jouw bedrijf – Als jouw doelgroep erg breed is en jouw aanbod heel aantrekkelijk, ben je wellicht beter af met bijvoorbeeld een advertentie in de krant. Strategische allianties werken meestal in situaties waarin er een bepaalde groep mensen of bedrijven is die jij wilt targeten en er zijn andere niet-concurrerende bedrijven die al met hen te maken hebben. Jouw bedrijf kan bijvoorbeeld bedrijfstrainingen aanbieden. Je kunt dan overwegen samen te werken met een leverancier van briefpapier met een overwegend zakelijke klantenbestand.

Identificeer bedrijven die goede strategische bondgenoten zouden zijn – Je moet samenwerken met bedrijven die niet concurreren met jouw producten of diensten. Een tapijtdealer kan bijvoorbeeld samenwerken met een verlichtingswinkel. Beide hebben klanten die hun intrek nemen in nieuwe huizen, maar ze zijn geen concurrenten. Elk bedrijf zou kortingsbonnen voor de andere kunnen uitgeven, en beide zouden nieuwe klanten krijgen.

Zorg ervoor dat de bedrijven waarmee jij partner bent, een vergelijkbare prijs-kwaliteitverhouding hebben – jullie moeten dezelfde doelmarkt delen. Partner met bedrijven die hun klanten goed behandelen en waarvan de klanten fan zijn van het bedrijf.

Bepaal wat je te bieden hebt.

Commissie is een goede basisoptie. Je zou 10% van elke verkoop kunnen geven op basis van een verwijzing van je bondgenoot. Of, als de verwijzing zal resulteren in regelmatige herhalingsaankopen voor jou (bijvoorbeeld als jij een kapper bent in tegenstelling tot een autoverkoper), zou jou de bondgenoot meer of zelfs alle winst van de eerste verkoop kunnen geven. Het zal het aantal klanten dat ze je sturen zeker vergroten. Je zou zelfs kunnen proberen de bondgenoot alleen een goede reden te geven om je door te verwijzen. Het enige dat jij de bondgenoot hier biedt, is de zekerheid dat jij weet dat ze hun klanten naar het best mogelijke bedrijf sturen. Dit werkt goed voor bedrijven die klanten ergens naartoe moeten verwijzen. Een optometrist moet bijvoorbeeld mensen een idee geven waar ze een bril kunnen kopen.

Zoek een systeem dat voor jou werkt. Jij kunt een verwijzingssysteem kiezen, waarbij je samenwerkt met een of twee andere bedrijven en business doorverwijst naar elkaar. Of je zou een collectief kunnen vormen. Dit werkt goed voor mensen in de dienstverlenende sector. Als jij bijvoorbeeld een grafisch ontwerper bent, kun je samenwerken met een copywriter en een webontwikkelaar om samen webprojecten uit te voeren.

Een andere optie is om geschenken aan jouw klanten te geven om ze loyaal aan jou te houden. Als je bijvoorbeeld auto’s verkoopt, wil jou altijd bij de klant in gedachten blijven, zelfs drie jaar later als de klant eventueel weer op zoek is naar een nieuwe auto. Je zou een spa kunnen benaderen en zeggen: “De meeste van mijn klanten zijn managers die zich jouw diensten kunnen veroorloven en zouden genieten van een massage. Als je mij een kortingsbon geeft voor de €50 van een massage, zal ik deze naar al mijn klanten e-mailen en een persoonlijke aanbeveling voor je schrijven.” Op die manier krijgt de klant een geweldige aanbieding, word jij de goede relatie en blijf jij bij jouw klanten in gedachten, én de spa krijgt potentiële nieuwe klanten.

Je kunt ook het omgekeerde doen: andere bedrijven cadeau doen waarvan jij de klanten wilt targeten. Als jij bijvoorbeeld een managementcoach bent, kunt je een leverancier van briefpapier benaderen en zeggen: “Ik zou jou een geschenk willen aanbieden om door te geven aan jouw belangrijkste klanten. Het zorgt ervoor dat ze van je houden en het biedt ze echte voordelen. Ik ben een managementconsulent en normaal rekent ik € 250 per uur, maar voor jouw klanten doe ik kosteloos een volledige evaluatie en advies van een uur. “De leverancier van het briefpapier heeft nu iets te bieden waarmee het zich onderscheidt van concurrenten en jij hebt een persoonlijke aanbeveling van een leverancier die jouw prospect al vertrouwt. Win-win!

Hulp nodig bij het uitwerken van deze strategie? Onze business coaches weten er alles van. Neem contact op voor een kosteloos strategiegesprek

© 2019 All Rights Reserved