Kostbare fouten die nieuwe franchisenemers maken

Wijze mensen leren van hun fouten. Bijzonder wijze mensen leren van andermans fouten. En deze fouten kunnen soms behoorlijk in de papieren lopen. Jouw franchise zal je zeker een handboek en trainingsprogramma’s bieden. Als beginnende franchisenemer zul je echter de neiging hebben om bepaalde keuzes te maken zonder nader overleg omdat ze jou logisch lijken. Dit zou weleens de eerste vallende dominosteen kunnen zijn in een noodlottige kettingreactie.

Hier zijn een paar vaak gemaakte fouten die jouw franchise misschien wel zullen redden van het worden van het volgende bedrijfshorrorverhaal. Pas op en benader met voorzichtigheid. Of je nu een pizzazaak, koffietent of modewinkel begint, wij geven je stof tot nadenken.

Onderhandelen over de huurvoorwaarden
Als er een ding is dat bedrijfseigenaren zouden willen veranderen als ze terug konden in de tijd, dan is het wel het onderhandelen over betere huurvoorwaarden. Wanneer jouw franchise nieuw is en niet genoeg geld oplevert, probeer dan ten minste de basishuur gratis te krijgen voor de eerste paar maanden. Zorg dat deze parameter zo laag mogelijk staat en houd ruimte vrij voor een eventuele stijging in toekomstige jaren. De kosten die gepaard gaan met onroerend goed, zijn de grootste investeringspost die je hebt terwijl je je bedrijf opricht dus besteed hier tijd aan en onderhandel stevig.

Constructiekosten
Ga er niet vanuit dat de bouwkosten zullen zijn wat de aannemer zegt dat ze zulllen zijn. Huur ook niet zomaar een aannemer in. Je aannames kunnen je duur komen te staan. Maak gebruik van een concurrerend biedproces voordat je zomaar een aannemer inhuurt voor de constructie en bespaar jezelf duizenden euro’s.

Franchisematerialen
Vele franchises, vooral in de foodsector, hebben veel kapitaal nodig om te kunnen draaien vaak in de vorm van dure materialen, veelal apparatuur. Vaak komen franchisenemers achteraf tot de conclusie dat zij beter hadden moeten kijken naar goedkopere alternatieven, tweedehandse of gerenoveerde machines. Ook loont het de moeite om te kijken naar financieringsopties om zo meer werkkapitaal op te bouwen voor andere kernfuncties in jouw bedrijf.

Marketing ‘Blues’
Dit komt bijna bij iedereen voor en je hebt hier waarschijnlijk wel een aantal verhalen over gehoord. Wanneer je naar een willekeurig reclamebureau gaat (digitaal, drukkerij, TV of radio) met het marketingplan dat de franchisegever voor je in detail en tot op de laatste cent toe heeft geschreven, zullen deze bureaus proberen om jou ervan te overtuigen om het plan aan te passen in hun eigen belang. En veel bedrijfseigenaren trappen hierin ondanks dat het plan van de franchisegever foutloos was en zichzelf keer op keer succesvol heeft bewezen.

Financiën
Het niet begrijpen van hoe royalty’s werken of hoe de potjes voor adverteren en andere betalingen gecalculeerd en geïnd worden door de franchisegever, kan je in een lastige positie brengen. Dit zijn belangrijke en continue kosten die gepaard met de uitgaande kasstroom terwijl jij jouw bedrijf runt en moeten worden opgenomen in je bedrijfsplan. Onderschat deze periodieke kosten nooit.

Deze punten vertegenwoordigen het verhaal van nieuwe franchisenemers die financiële verliezen lijden vanwege hun nalatigheid. Om ervoor te zorgen dat de geschiedenis zich niet herhaalt in jouw geval, dien je de nodige maatregelen te nemen en jouw franchisegever te raadplegen voorafgaand aan een belangrijke keuze die je letterlijk duur kan komen te staan.

© 2019 All Rights Reserved