⬅   Terug naar de website

Hoe houd je jouw team betrokken?

04/03/2022

Je kunt mensen aannemen, je kunt mensen ontslaan en je kunt ze vertellen wat ze moeten doen. Wat je niet kunt doen, is ze laten leuk vinden wat ze doen.

Sommige bedrijfsleiders zijn tevreden met het hebben van een ontevreden team: zolang ze maar doen waarvoor ze betaald worden, is hun mentale gezondheid niet belangrijk. Deze manier van denken is niet alleen fout, maar staat vooral averechts op de duurzame overleving van een bedrijf.

De Amerikaanse statisticus Gallup heeft een paar uitstekende stukken geschreven over het verschil tussen betrokken en niet-betrokken werknemers. Hierin worden met name de verscheidene voordelen die betrokken werknemers met zich meebrengen genoemd, zoals: motivatie, innovatie en een drijfveer om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen in het bedrijf. 

Dus, hoe houd je jouw team betrokken?

De hoeveelheid motivatie van betrokken medewerkers staat enorm in contrast met werknemers die er niet eens willen zijn. Deze laatsten doen hun werk, maar zullen hier niet meer dan minimale moeite insteken. Verwacht niet van hen dat ze verder zullen gaan dan wat hun takenpakket omschrijft. Als ze een kans zien om hun werk te vermijden zonder ontslagen te worden, zullen ze deze met beide handen aangrijpen. Natuurlijk wil je geen team hebben dat bestaat uit deze mensen. Maar zonder de juiste kennis over hoe je je team kunt motiveren, zul je zien dat je je werknemers niet kunt inspireren om meer te doen dan wat van hen wordt verwacht.

Een geweldig bedrijf kan niet bestaan zonder geweldige werknemers, en er zijn stappen die je kunt nemen om hen te vormen tot de mensen waarvan je wel wilt dat ze voor je werken. Deze tips zijn bewezen methodes om je werknemers betrokken te krijgen bij wat ze doen, en iedereen kan leren hoe je ze kunt toepassen.

  • Houd je team betrokken: Wees een team, geen dictatuur

    Ieder schip heeft een sterke kapitein nodig, maar dat betekent niet dat je je werknemers iedere seconde hoeft te herinneren aan wie de baas is. Je werknemers komen naar je toe voor sturing, maar ze willen ook het gevoel hebben dat jij kennis hebt van alles wat er in het bedrijf omgaat. Sommige managers komen over alsof ze opdrachten vanuit de hemel doorgeven, of erger, ze ratelen een lange lijst orders af, omdat ze zelf het werk niet willen doen. Als jij de leiding geeft en meehelpt om het doel te bereiken, laat je jouw werknemers zien dat zij deel zijn van een team en dat ze samen falen of slagen.
  • Houd je team betrokken: Geef ze een kans om te schitteren

    Het is waar dat sommige mensen compleet tevreden zijn met een kleine, maar noodzakelijke rol in een organisatie. Ik weet zeker dat je tenminste een persoon kunt bedenken die een baan heeft waar diegene niet per se warm van wordt maar waarin diegene wel zijn pensioen in 20 jaar tijd kan opbouwen. Diegenen die in deze omschrijving passen, zullen in de richting van een baan bewegen die weinig kansen biedt om op te vallen, maar wel veel baanzekerheid met zich meebrengt. Degenen die meer willen bereiken, zullen nooit genoegen nemen met een baan waarbij je alleen maar potloden hoeft te slijpen. Deze rusteloze werknemers zijn altijd op zoek naar een manier om jou te bewijzen dat ze bekwaam zijn om zoveel meer te doen dan werk op laag niveau. Door hen deze kans te ontnemen, zorg je ervoor dat zij zullen vertrekken uit het bedrijf, of, als ze niet willen of kunnen stoppen, teleurgesteld raken in wat ze doen. Als je iemand tegenkomt die zich wil bewijzen, laat hem dat dan doen. Een werknemer die initiatief neemt en de drijfveer toont om zichzelf te verbeteren, is iemand die jouw bedrijf enorm veel waarde kan bieden. Verspil dit potentieel niet.
  • Houd je team betrokken: Neem ze niet voor lief – toon hen jouw dankbaarheid

    Dit gaat verder dan een simpel ‘dankjewel’, ook al kunnen deze twee woorden best wat kracht in zichzelf hebben. Als jouw werknemers het gevoel hebben dat hun bijdragen niet erkent of beloond worden, zullen ze weinig aansporing voelen om verder te gaan dan wat ze moeten doen. Hoe je deze dankbaarheid laat zien is net zo belangrijk als de actie zelf, omdat een waargenomen symbolisch gebaar vaak nog beledigender kan zijn dan helemaal geen beloning. Met andere woorden, wanneer iemand een miljoenenidee bedenkt en jij hen een sleutelhanger met hun naam erop geeft, verwacht dan niet dat deze persoon lang zal blijven hangen. Naast het belonen van resultaten is op de juiste manier omgaan met mislukkingen, en de balans hiertussen, noodzakelijk om het ideale team te vormen.

Ook al lijken deze drie vaardigheden intuïtief, je kent vanuit persoonlijke ervaring vast wel dat een hoop managers niet goed weten hoe ze deze strategieën effectief kunnen toepassen.

Als je merkt dat je moeite hebt met het bereiken van je werknemers, kan ActionCOACH je hiermee helpen. Wij hebben vele jaren ervaring met het ontwikkelen en aanscherpen van deze eigenschappen, en met onze expertise en leiding kan ook jij ze ontwikkelen.

Wil je ook een méér betrokken team?

Maak een afspraak