Doelen stellen is SMART zakendoen

Doelen stellen is belangrijk, zowel privé als zakelijk.

De meeste voorkomende gemeenschappelijke noemer in alle zelfhulpliteratuur en -boeken is het belang van doelen stellen. Er wordt aangeraden doelen te stellen voor de langetermijn, kortetermijn, voor je leven en persoonlijke doelen .
De voordelen van de Specifiek, Meetbare, Acceptabele, Realistische, Tijdgebonden (S.M.A.R.T) doelstellingen worden al vele jaren in zelfhulpboeken beschreven. Blijkbaar is doelen stellen een bewezen krachtig proces.
Het gaat om “Eating the elephant, one bite at a time” ofwel “Hoe werk je iets groots weg? Stukje bij beetje”. Met andere woorden, het realiseren van je visie doe je door deze op te delen in haalbare, concreet uitvoerbare acties. Het is de gemeenschappelijke noemer van succesvolle individuen en bedrijven.

Ondanks de duidelijke waarde van het stellen van doelen, is onze ervaring dat sommigen goed zijn in het stellen van doelen en daaraan vast te houden, en daarmee goede resultaten te behalen. Anderen kunnen zich echter niet langer dan twee dagen aan hun Nieuwjaarsvoornemen om bijvoorbeeld te stoppen met roken houden.

Falen om doelen te stellen kan gezien worden als faalangst. Dit is de doodsteek voor onze integriteit als we onze doelen niet bereiken. Als we onszelf – en anderen – beloften doen, zoals bijvoorbeeld het stellen en verwezenlijken van doelen, weerspiegelt dit de mate van vertrouwen die wij in onszelf hebben. Wij vergroten het vertrouwen in onszelf om beloften aan onszelf en anderen waar te maken. Wanneer we echter niet onze doelen realiseren verliezen we het vertrouwen in ons vermogen om beloften te doen en waar te maken en hiermee ook het vertrouwen in onszelf.

Er zijn vele redenen waarom wij onze doelen niet realiseren. Soms zijn de doelstellingen niet realistisch. Nieuwjaarsvoornemens zijn hier typische voorbeelden van. Plotseling verwachten wij dat we de manier waarop we eten gaan veranderen, of de manier waarop we sporten, alleen maar omdat de kalender verandert. Het is als wachten op een kind dat nog nooit een fiets bereden heeft er plotseling op springt en wegrijdt, of als een marathon te kunnen lopen zonder maanden van training. Deze doelstellingen zijn gebaseerd op een illusie met weinig aandacht voor een natuurlijk groeiproces. Je moet wel kunnen kruipen voordat je loopt.

Wil je weten hoe wij doelen bereiken? Stephen Covey zegt dit het beste in zijn boek ‘7 Eigenschappen van Effectief leiderschap’. “Begin met het einde voor ogen: om te beginnen met een duidelijk begrip van je bestemming. Het betekent te weten waar je naartoe gaat, zodat je beter zult begrijpen waar je nu bent en zodat de stappen die je zet altijd in de goede richting zijn.”

Een voorbeeld van een S.M.A.R.T. doel zou er als volgt uit kunnen zien:

Wat

Mijn doel is het handhaven van een gezond lichaam.

Waarom

Zodat:

  • Ik fit ben om de dingen te doen waar ik van geniet.
  • Ik een voorbeeld kan zijn voor mijn kinderen in gezondheidsmanagement.
  • Ik mijn persoonlijk karakter kan versterken.

Hoe

  • Goede voeding. Ik zal mijn inname van verse groente en fruit vergroten met 20% en mijn inname van suiker, vetten, zout en rood vlees verlagen met 20%.
  • Fysiek. Zal ik drie keer per week gedurende 30 minuten fitnessen.
  • Focus. Ik ben mij bewust van mijn lichaam en kijk uit voor eventuele gezondheidsproblemen.

Focus op de kleinere, kortetermijndoelstellingen en en de successen die je hiermee behaalt geven je het vertrouwen om andere doelstellingen te bereiken.

Dus onthoud; bepaal je doelen gebaseerd op het S.M.A.R.T. – principe om zo de grootste kans te hebben om jouw doelen te bereiken.

Onze GrowthCLUB 90-dagen planning workshop werkt met dezelfde principes. Ga uit van je visie, stel S.M.A.R.T. doelen voor één jaar, maak ze nog concreter voor het komende kwartaal en bepaald de wekelijkse acties die je moet uitvoeren om ze te behalen. Zowel voor je bedrijfsdoelen als voor je persoonlijke doelstellingen.

© 2019 All Rights Reserved