⬅   Terug naar de website

De ondernemersladder – waar sta jij?

01/12/2021

Bedrijven groeien niet van de ene dag op de andere. Het duurt maanden, jaren en zelfs decennia om een zelfstandige onderneming op te bouwen dat wil zeggen: een bedrijf dat niet door de eigenaar hoeft te worden gemanaged om te kunnen functioneren.

Voordat je dat niveau bereikt, zul je tree voor tree de ladder omhoog moeten beklimmen.

5 Niveau's

Er zijn vijf niveaus in de ondernemersladder en elk heeft zijn eigen doel. Hier is een kort overzicht van de ladder, zodat je kunt identificeren waar jij je nu bevindt en hoe je naar de volgende stap kunt gaan.

Niveau 1 - Werknemer

Dit is de onderkant van de ladder. 80% van de bevolking begint als werknemer en de meesten blijven werknemer. Voordat je de eerste stap kunt zetten om ondernemer te worden, moet je in de meeste gevallen starten als werknemer. Als werknemer moet je zoveel mogelijk over het bedrijf leren en gaandeweg zoveel mogelijk ervaring opdoen. Terwijl je tijd besteedt aan het leren van het ambacht, zul je ook voldoende kapitaal moeten verzamelen om je eigen bedrijf te starten.

Niveau 2 - ZZP

Op het eerste niveau ben je zowel je eigen baas als je eigen medewerker. Je bent eigenaar van het bedrijf en je werkt voor het bedrijf. Hier ga je de nuances van het runnen van een bedrijf leren begrijpen zoals jouw cashflow, marketing en de financiën. Je gaat ook begrijpen hoe om te gaan met klanten en leveranciers.

De stap naar zelfstandige is gewoon opstarten en leren. Je doet al het werk en begrijpt het bedrijf beter.

Niveau 3 - Manager

Wanneer je jouw bedrijf hebt laten groeien, is het nodig om wat hulp in te huren. Dit is de fase waarin je taken aan anderen gaat delegeren. De meeste managers trappen hier in de val van het blussen van brandjes die door andere mensen veroorzaakt worden. Ze spenderen zoveel tijd aan het proberen om de fouten te corrigeren dat ze vergeten om het bedrijf te runnen. Managers moeten loslaten en medewerkers laten werken. Maak systemen om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers hun taken naar behoren uitvoeren. Mensen leiden de systemen en de systemen draaien het bedrijf.

Niveau 4 - Eigenaar / leider

De volgende stap in de reis is dat je de eigenaar en leider van het bedrijf wordt. Je bereikt dit door mensen aan te nemen die je werft, opleidt en vertrouwt om het bedrijf voor jouw te managen. Op die manier kun jij naar kansen zoeken om jouw bedrijf te laten groeien en jouw winst te maximaliseren. Leider zijn betekent dat je anderen moet inspireren en een visie hebt voor waar het bedrijf naartoe gaat.

In dit stadium worden de inkomsten uit jouw bedrijf passief inkomen omdat je niet veel hoeft te doen om het bedrijf te laten draaien.

Niveau 5 - Investeerder

Zodra je jouw bedrijf hebt opgebouwd tot het punt dat het (vrijwel) zonder jouw werkt, word je een investeerder. Je zoekt naar het eigenaarschap van andere bedrijven om ofwel op te bouwen om te behouden of om deze op het juiste moment te verkopen. Dit is de stap waarbij je potentieel veel rijkdom kunt vergaren door bedrijven uit te breiden of in andere bedrijven te investeren.

Niveau 6 - Entrepreneur

Entrepreneur zijn betekent dat mensen in jou willen investeren. Dat je een ondernemende ondernemer bent. In dit stadium hoef je niet op zoek te gaan naar deals, deze zullen op zoek zijn naar jou. Hier ben je ideeën aan het verkopen aan anderen om in te investeren. Deze ideeën kun je veranderen in nieuwe bedrijven met het geld van investeerders. Als je dit niveau bereikt ben je een ware ondernemer.

Hoe klim je omhoog?

Dus, heb je ontdekt waar jij staat op de ondernemersladder? Als je vast staat of naar boven wilt en niet de juiste manieren lijkt te kunnen vinden om dit te doen, kun je overwegen om met een business coach te werken om je te helpen.

Maak een afspraak voor een kosteloos groeigesprek via onderstaande button.

Wil jij tot grote hoogte klimmen?

Maak een afspraak