Brrr… Koude acquisitie zonder warme contacten

Hoe maak je verbinding in een wereld waar elkaar lijfelijk ontmoeten bijna onmogelijk is?  

Cold calling  ofwel koud bellen is altijd een tactiek geweest om klanten en leads te krijgen. In het huidige zakelijk klimaat waarin het maken van persoonlijke contacten nog moeilijker is geworden, zijn cold calling, cold-e-mailing en prospectmarketing echter opnieuw noodzaak geworden. 

De verkoopwereld wordt steeds uitdagender en bedrijven moet verschillende manieren vinden om potentiële klanten te bereiken.  

Hoewel koud bellen de minst comfortabele van de tactieken die je gebruikt is, is het wel van noodzakelijk belang voor elke verkooporganisatie.  

Discipline en proces 

Cold calling vereist een speciale discipline én proces. Zelfs de meest doorgewinterde verkoopprofessional kan ontmoedigd raken als hij wordt geconfronteerd met de koude harde waarheid van afwijzingen. 

Het verfijnen en perfectioneren van een effectieve cold calling-marketingstrategie is nu belangrijker dan ooit. Vertrouw niet alleen op een telefoontje...  

Koud e-mailen 

E-mails en re-targeting kunnen ook onderdeel worden van jouw outbound marketing of wel jouw pro-actieve verkoopproces. Voeg verschillende benaderingen toe om je te helpen jouw potentiële klanten binnen te halen. 

Koud bellen heeft misschien een slechte reputatie, maar als je het effectief doet, kun je ontdekken dat het een geweldige manier is om de woordspeling ‘het ijs breken’ tussen jou en jouw potentiële waar te maken.  

Volg deze stappen om jouw koude benadering warmer te maken: 

 • Wees zelfverzekerd en gefocust 
 • Maak tijd vrij om ononderbroken aan koude acquisitie te besteden - houd vol; zo kom je in een flow en gaat het steeds soepeler 
 • Vermijd maandag en vrijdag 
 • Respecteer de poortwachters en wees altijd beleefd en professioneel 
 • Richt je op een niveau hoger in de organisatie 
 • Laat korte, gedenkwaardige en waar mogelijk gepersonaliseerde berichten achter 
 • Neem aan dat je niet wordt teruggebeld, dus maak indruk 
 • Stel een doel voor het aantal daadwerkelijke dagelijkse contacten - en niet voor het aantal pogingen 😉 
 • Heb een vervolgplan klaar voor de opvolging 
 • Wees consistent met je proces 

Het verzenden van koude e-mails is ook een uitdaging, maar als je een paar best practices volgt, kun je e-mailopvolging gebruiken om jouw positie te versterken.  

E-mails moeten: 

 • Een opvallende onderwerpregel hebben 
 • Schrijf korte teksten en overweeg de ‘drie zinnen regel ‘- Waarom, Wie, Wat. 
 • Concentreer je op het trekken van Aandacht, het wekken van Interesse, het aanwakkeren van een Desire ofwel verlangen en wees duidelijk over de Actie die je wilt. Deze AIDA-methode is een geweldige manier om jouw pitch op te bouwen. 
 • Personaliseer de e-mails en pas de inhoud aan voor jouw potentiële klanten. 
 • Concentreer je op het aanpakken van echte pijnpunten en houd jouw bericht authentiek en relevant. 
 • Houd de statistieken in de gaten: enkele benchmarks om je op te richten zijn, openingspercentage 15-30% en responspercentage 10-30%, uitschrijven onder 2%. Als jouw e-mails deze benchmarks niet halen is aanpassing nodig. 


De juiste mindset 

Laat je niet teleurstellen door NEE. Door afwijzing leer je hoe je je pitch kunt verbeteren.  

Sta op als je aan het bellen bent, jouw houding beïnvloedt het geluid van je stem en de energie die je overbrengt. De juiste mindset en fysieke omgeving hebben grote invloed op jouw slagingspercentage. 

Zorg vooral dat je TEST en MEET. Probeer verschillende teksten en vergelijk de resultaten in plaats van te vertrouwen op een ingeblikt script en houd de resultaten bij. Breng in kaart en analyseer welke openingen werken en welke bezwaren het vaakst worden aangedragen. Door deze als leidraad te gebruiken, kun je jouw aanpak verfijnen tot meer gerichte en effectieve berichten.  

Een ActionCOACH kan je helpen jouw verkoopproces te optimaliseren en je sterker te maken in het proces van koude acquisitie. Neem gerust contact op voor een gratis gesprek.

© 2019 All Rights Reserved