⬅   Terug naar de website

Bereiken van doelen vereist solide prioriteitenplanning

17/02/2022

Elke succesgerichte ondernemer begrijpt dat succes niet vanzelf komt. Het vereist de bereidheid om risico’s te nemen, financiële offers te brengen en ongelofelijk veel hard werk.

Het allerbelangrijkste is misschien wel het maken en uitvoeren van een goed doordacht plan om je dromen waar te maken. Een plan is een routekaart naar waar je naartoe wilt.

Hard werken zonder een plan zal je nergens brengen. Om je tijd, geld en energie optimaal te benutten, moet je niet alleen beslissen wat je moet doen, maar ook hoe je het beste kunt bereiken wat je wilt.

Of het nu gaat om het inhuren van extra personeel, het openen van een nieuw filiaal, het verminderen van jouw aantal werkuren of het uitbreiden van je aanbod; je moet een stappenplan maken dat je bij elke stap van het proces zal begeleiden.

Makkelijk praten

Natuurlijk is het gemakkelijker om te praten over het maken van een plan dan om er daadwerkelijk een te maken. Een van de eerste problemen die je tegenkomt, is bepalen hoe bepaalde taken prioriteit kunnen krijgen.

Een manier om je te helpen die beslissing te nemen, is door te evalueren hoeveel controle jij hebt over wat je hoopt te bereiken.

Je kunt bijvoorbeeld een nieuw product toevoegen aan je assortiment, om er vervolgens achter te komen dat de marktprijs voor dat artikel het afgelopen jaar met 50% is gestegen. Je hebt geen controle over de markt, maar je hebt wel controle over de typen en de hoeveelheden producten die je aanbiedt.

Behoeften, willen en wensen

Begrijpen welke dingen je wel en niet kunt beheersen, is een goed startpunt en van daaruit kun je jouw plan indelen in drie categorieën: “behoeften”, “willen” en “wensen”.

Door jouw verschillende prioriteiten op deze manier te categoriseren, krijg je een beter inzicht in wat belangrijk is, evenals de beste manier om dit te benaderen.

De volgende alinea’s gaan dieper in op deze categorieën, zodat je de onmiddellijke behoeften kunt onderscheiden van korte- en lange termijndoelen.

Behoeften

“Behoeften” vertegenwoordigen de belangrijkste fundamenten voor het voortbestaan van jouw bedrijf. Het betalen van de rekeningen, het verkrijgen van een product, het realiseren van een maandelijkse winst – dit zijn allemaal zaken waar jouw bedrijf niet zonder kan. Een “behoefte” moet altijd jouw eerste prioriteit zijn, en de doelen die je jezelf stelt, mogen deze behoeften niet in gevaar brengen.

Stel dat je enkele van jouw dagelijkse routines aan andere werknemers wilt delegeren, zodat je jouw tijd kunt vrijmaken om andere taken uit te voeren. Voordat je daadwerkelijk iemand inhuurt voor de job, moet je absoluut zeker weten dat ze in staat zijn om te presteren en aan de verplichtingen van het bedrijf te voldoen! Een incompetente en/of luie inhuur kan een aanzienlijke hoeveelheid schade aan jouw bedrijfsresultaten toebrengen, vooral als deze een managementfunctie vervult. Als het inhuren van een extra persoon om een ‘wil’ te vervullen, een ‘behoefte’ in gevaar brengt, zou je misschien jouw lange werkweken iets langer voor lief moeten nemen.

Willen

De categorie "Willen" gaat over wat je beoogt te bereiken – beschouw deze als korte termijn motivators. Dit kan verwijzen naar een persoonlijk doel of een bedrijfsgericht doel. Je kunt bijvoorbeeld jouw jaarlijkse omzet met 25% willen verhogen of aan het einde van het kwartaal op vakantie gaan. “Willen” zijn een geweldige manier om je koers op korte termijn in kaart te brengen, en ze kunnen van groot nut zijn om jezelf en je team naar grotere hoogtes te motiveren.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een "wil" niet noodzakelijkerwijs een prioriteit is en ook niet de soort langetermijnvisie biedt die je nodig hebt om echt succes te behalen.

Wensen

Dit is de categorie die jouw lange termijnplan bevat voor de richting waarin je jouw bedrijf wilt laten gaan. In tegenstelling tot een “wil”, houdt een “wens” een prestatie in die een veel grotere impact heeft op de bedrijfsresultaten van jouw bedrijf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbreiden naar een nieuwe markt, of het voor de eerste keer franchisen van jouw bedrijf. “Wensen” zullen uiteindelijk jouw leidende kracht zijn op de lange termijn, en idealiter zullen jouw “wensen” en “behoeften” aansluiten bij wat je hoopt te bereiken.

Als alleen maar aan je “behoeften” wordt voldaan, zul je niet in staat zijn je “willen” of je “wensen” te realiseren. Streef naar meer – in plaats van quitte spelen, streef naar een winst van 20% aan het einde van het jaar. Gebruik die winst vervolgens om jouw bedrijf uit te breiden, meer klanten aan te trekken en een cyclus van zelfvoortstuwende groei in stand te houden!

Groeiplan

Elk van deze drie categorieën prioriteiten heeft een eigen belangrijke rol binnen jouw groeiplan. Het in harmonie houden met elkaar is een cruciale basis voor succesvolle bedrijven overal ter wereld. Als je begrijpt hoe je deze prioriteiten in evenwicht moet brengen bij het maken en uitvoeren van je plannen, zul je verbaasd zijn hoeveel soepeler alles loopt.

Bij ActionCOACH werken wij met kwartaalplannen, als afgeleide van jaarplannen.

Heb jij helderheid over jouw behoeften, willen en wensen?

Stap één dag uit je bedrijf om hieraan te werken en neem deel aan onze GrowthCLUB 90-dagen planning workshop! Deze wordt elke kwartaal - in de maand voor de start van het volgende kwartaal door onze coaches georganiseerd.

Heb jij helderheid over jouw behoeften, willen en wensen?

Maak een afspraak