Arrogantie en incompetentie

Door: Kevin Weir

Het ‘Peter Principe’ vertelt ons dat een persoon zal groeien tot zijn niveau van incompetentie. De meeste individuen zullen om hulp vragen wanneer zij dit punt bereiken of demotie of zelfs baanverlies kan het resultaat zijn wanneer duidelijk is dat zij de taak niet kunnen uitvoeren.

De uitdaging voor leiders is dan ook hoe om te gaan met individuen die zo arrogant zijn dat zij in staat zijn managers er domweg in te laten geloven dat zij hun baan nog steeds effectief kunnen uitvoeren. Een goed voorbeeld hiervan is een Sales Manager die in het verleden erg succesvol was op andere gebieden maar die nu moeite heeft om ook maar in de buurt te komen van wat haalbaar zou moeten zijn. Ze scheppen op over hun vroegere succes en vinden manieren om hun falen op anderen te schuiven zoals, ‘het systeem’ van hun huidige werkgever of de slechte kwaliteit van de productieafdeling. Hun oplossing is dan ook bijna altijd dat zij steeds meer en meer controle moeten hebben aangezien zij alle antwoorden hebben. Hoe dan ook, hun incompetentie brengt hen alleen maar verder in de crisis die zij zelf gecreëerd hebben.

Laten we dit probleem vanuit vier verschillende invalshoeken bekijken.

Waar staan jouw werknemers in relatie tot deze vier invalshoeken?

Hoge arrogantie en lage incompetentie = Een irritant maar succesvol individu. Dit is een persoon die zal kunnen profiteren van een vorm van interpersoonlijke coaching maar die wel van waarde is voor het bedrijf.

Lage arrogantie en hoge incompetentie = Een train-baar en vorm-baar individu. Deze persoon staat volledig open voor alle soorten training en coaching maar mist mogelijk de vaardigheden om, op lange termijn, echt succesvol te worden.

Hoge arrogantie en hoge incompetentie = Een besmettelijke factor binnen het bedrijf die een destructieve invloed heeft op anderen en op de algemene gang van zaken binnen het bedrijf.

Lage arrogantie en lage incompetentie = Een uitstekende kracht en een ideaal individu voor het bedrijf.

De uitdaging voor de bedrijfsleider is om het verschil tussen arrogantie en zelfvertrouwen te herkennen. Simpel gezegd, zelfverzekerde mensen hebben de vaardigheid om eerlijk hun fouten toe te geven en toch altijd overtuigd blijven dat zij zullen winnen, wat er ook gebeurt. Aan de andere kant, arrogante mensen zullen er alles aan doen om op zichzelf te kunnen focussen en zorgen ervoor dat andermans fouten de reden zijn voor wat er fout gaat.

Als leider moet je een manier vinden waarop je van deze hoog arrogante/hoog incompetente individuen af kunt komen bij de eerst mogelijke gelegenheid, ongeacht hoe overtuigend ze ook klinken. Jouw bedrijf rekent op jou om de moeilijke beslissingen te nemen, dus hier is je mogelijkheid.

© 2019 All Rights Reserved