6 Dingen die je moet overwegen als je een franchise koopt

Je hebt je keuzes zorgvuldig afgewogen en je hebt besloten dat je gaat kiezen voor een franchiseformule…Dan is het nu tijd om dieper te graven en meer te specifiek te worden in welke van de potentiële franchisekansen je wilt investeren.

Bedenk van tevoren heel goed welke vragen je hebt voor de verschillende franchiseorganisaties en maak afspraken om kennis te maken. Je gaat nu de fase van onderzoek doen in. Nadat je eerst enige zelfevaluatie hebt gedaan, zul je nu de feiten moeten evalueren en tot een conclusie komen. Per slot van rekening wil je wel zeker weten dat je het meeste waar voor je geld krijgt en dat jouw  franchise een uitstekend concept is. Vandaag bespreken we de zes dingen die je je moet afvragen voordat je een franchise koopt. Laten we beginnen!

1. De vraag naar de franchise
Geloof niet zomaar in een hype. Voer een degelijk marktonderzoek uit en kijk of er vraag is voor jouw franchise. Indien ja, dan zal het een hit worden en zal je je investering sneller terugverdiend hebben. Er zijn voordelen wanneer je de eerste bent in een gebied, omdat de markt van jou is en er zijn ook zeker veel voordelen als er anderen jou zijn voorgegaan omdat jij dan kunt profiteren van hun marketingactiviteiten.

2. Competitie in de markt
Houd de competitie in de gaten. Als jij ervoor kiest om een Domino’s franchise te beginnen in een gebied waar al veel pizzazaken bestaan, dan kan jouw bedrijf daaronder lijden.

3. Ondersteuning door de franchisegever
Ga na of de franchisegever ondersteuning en trainingen aanbiedt als onderdeel van de franchiseovereenkomst. Als je nieuw in een vakgebied bent en je aan jezelf overgeleverd bent om dingen uit te zoeken, kan het slecht aflopen.

4. De financiële status van de franchisegever
Onderzoek hoelang de franchise al bestaat, ga na in hoeveel gebieden zij actief is en hoeveel franchisenemers ze hebben. Is jouw franchisegever financieel gezond? Wanneer het om een beursgenoteerd bedrijf gaat kan je de jaarcijfers achterhalen. Als het gaat om een privaat bedrijf, kan je deze gegevens bij de franchisegever opvragen. Zoek juridische hulp als je het niet zeker weet.

5. Het groeiplan van de franchisegever
Is het merk een blijvertje? Gaat het failliet als het maar een beperkt aantal winkels heeft? Wat is het plan van jouw franchisegever voor geplande groei en uitbreiding?

6. Onderzoek het inkomstenpotentieel
Als het kan, bespreek dan met andere franchisenemers wat hun ervaringen zijn met de franchisegever. Zouden ze het opnieuw kopen? Vraag een uitgebreide lijst van de financiën, ga naar wie er gefaald heeft en waarom, en of deze redenen ook waarschijnlijk zijn in jouw situatie.

De reis naar het bezitten van een eigen franchise kan lang en pittig zijn, van de beslissing om een franchise te kopen tot aan het binnenkomen in je eigen gloednieuwe zaak. Maar het is zeker de moeite waard om zorgvuldig en voorzichtig te zijn tijdens elke stap. Het wordt makkelijker als je weet wat je wilt en niet afgeleid raakt door andere aanbiedingen op je pad. Wanneer je pauzeert en niet alleen beide kanten van de medaille overweegt, maar ook het reliëf op de medaille zelf, is de kans dat je een verstandige keuze maakt het grootst en hiermee ook de kans op jouw succes.

Entrepreneur's Assessment
Wanneer je geïnteresseerd bent in spannende kansen met ActionCOACH, doe dan de Entrepreneur’s assessment om te kijken of jij over de ‘mindset’ beschikt die nodig is om je eigen bedrijf te bezitten. Klik op de link hieronder om je assessment te beginnen…Het is gratis!

Gratis Entrepreneur's Assessment

© 2019 All Rights Reserved